Woonhuis Joosten in Zevenaar (1952)

21/12/2018 door Barbara Laan

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

Wonen aan een plein: een ‘gematigd modern’ interieur van binnenhuisarchitect Ep Simons

 

Aan een ruim plein met veel groen in het Gelderse Zevenaar staat de monumentale woning met kantoor en garage van het echtpaar Joosten uit 1952. De heer B.J. Joosten heeft een accountants-, makelaars- en verzekeringskantoor en kreeg in dat jaar een bouwvergunning voor een ‘kantoor met bovenwoning’ . Hij liet de architect R.T. van Remmen (1898-1983) uit Velp een ontwerp maken. Het interieur van de woonruimte werd ontworpen door de binnenhuisarchitect en meubelontwerper Ep Simons uit Apeldoorn. Tijdens de uitvoering van de bouw werden wijzigingen doorgevoerd waarbij de woning niet alleen boven, maar ook in het gehele rechterdeel van de begane grond werd gesitueerd.

 

‘Gematigd modern’

Het huis oogt traditioneel met zijn bakstenen gevel, symmetrische indeling, schilddak en twee schoorstenen. Toch is het modern vanwege de toepassing van stalen ramen en detailleringen in sierbeton. In de architectuur is deze stijl bekend geworden onder de naam ‘shake-hands’, vanwege de combinatie van moderne en traditionele vormgeving en materiaalgebruik. In de binnenhuisarchitectuur sprak men in de jaren vijftig over ‘gematigd modern’. Ep Simons, aangesloten bij de Werkgroep van Binnenhuis Architecten (W.B.A.), was een actief pleitbezorger van deze stijl die hij geschikter achtte voor de gemiddelde Nederlander dan het radicale modernisme met zijn interieurs van glas en stalen buis.

 

Simons ontpopte zich tot een van de vele woonvoorlichters van na de Tweede Wereldoorlog. Hij schreef diverse woonadviesboeken, waaronder Praktische en aesthetische woninginrichting uit 1953. Ook was hij een van de auteurs van het boek Goed Huis Goed Thuis, een uitgave in de reeks Baedecker voor de Huisvrouw van de Nederlandse Boekenclub. Het boek geeft tips over smaakvolle, gematigd moderne woninginrichting, van indeling en meubilering tot stoffering en versiering. In tegenstelling tot de schrijvers van het tijdschrift Goed Wonen kon Simons begrip opbrengen voor kamers en suite, donkere houtsoorten en vakmanschap. Hij beval kleurcontrasten en pastelkleuren aan en gebruikte zelf levendige mahoniesoorten zoals zebrano en sapeli in combinatie met zachte tinten groen en geel.

 

Klimplanten en inbouwmeubelen

Simons wijdde in de tweede druk uit 1953 een hoofdstuk aan het inbouwen van moderne apparatuur zoals radio en televisie in vaste meubelen. Ook gaf hij ‘doe-het-zelfadviezen’ voor onder meer een ‘bloemenwandje voor klimplanten’. Beide elementen paste hij toe in zijn eigen ontwerpen voor de woonkamer van de familie Joosten. Diverse onderdelen van de twee nog aanwezige presentatietekeningen zijn in het uitgevoerde ontwerp opgenomen. De vaste vierzitsbank en de boekenkast, het radiomeubel waarin ook ruimte is opgenomen voor een wijnvoorraad en de buffetkast met open vakken en afsluitbare bergruimte met elektrische verlichting. De houten elementen zijn uitgevoerd in mahonie en gefineerd met wortelnotenhout. De toegangsdeur en de afscheiding tussen bank en boekenkast zijn voorzien van kunstig snijwerk met bladranken.

 

Ultramoderne woontechniek

De representatieve en ambachtelijke uitstraling van de woonkamer staat in contrast met de moderne en praktische uitstraling en inrichting van de keuken. Deze is uitgerust met een elektrisch fornuis uit 1948, persglazen voorraadlades, keukenkasten met granito aanrecht, moderne verlichting en zelfs een aansluiting op de radio die in de woonkamer is weggewerkt in de vaste kastenwand.

 

Een geëmailleerde laag op het fornuis zorgt voor een glanzend en kleurrijk accent: de rode geëmailleerde deksels werden bij de Etna-fornuizen geleverd ter afdekking van de kookplaten als die niet in gebruik waren. Het drieplaats-type no. 1085 met zijplaten en bakoven werd geleverd met zeven pannen, een melkkoker en een stapelring. Dat er niet iedere dag een dergelijk fornuis verkocht werd blijkt uit de begeleidende brief bij de levering die persoonlijk door de directeur van de NV Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij werd ondertekend.

 

 

 

deel Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op LinkedIn Deel via e-mail

Blijf op de hoogte via e-mail

Vul uw e-mailadres in om bericht te krijgen bij nieuwe blog- en nieuwsberichten op deze website.