Villa in Bussum opnieuw gevuld met muziek
27/05/2016 door Marlieke Damstra
De componist en musicus Hans Roelofsen kocht na een maanden lange zoektocht in 1986 een villa op een markant punt in Bussum in de wijk Het Spiegel. De villa ligt op de hoek van de ‘s-Gravelandseweg en de H.J. Schimmellaan. Hij zocht een huis dat groot genoeg was om kamerconcerten te geven. Dit bleek niet eenvoudig, want zelfs 18de-eeuwse buitenhuizen waren vaak niet geschikt om grote groepen mensen in één ruimte te kunnen ontvangen.
Toen Roelofsen en zijn vrouw het huis vonden, moest er nog wel veel gebeuren. De villa was op dat moment in handen van een oude dame van dik in de tachtig die de woning niet meer goed kon onderhouden. Het huis was dus aan een flinke opknapbeurt toe! Gedurende twintig jaar hebben de eigenaren het huis kamer voor kamer opgeknapt; ‘van boven naar beneden’, want eerst moesten het dak en de goten worden aangepakt vanwege de lekkages. Het resultaat van deze jaren lange inspanning is een luisterrijke villa waar maandelijks huisconcerten worden gegeven.
Tijdens de restauratie doken de eigenaren in de archieven om de bewoners- en bouwgeschiedenis te achterhalen. Hier deden zij een aantal bijzondere ontdekkingen. De villa werd gebouwd in opdracht van Louis Adrianus Tindal en zijn vrouw Rudolphina Brandt Corstius. Zij betrokken het huis in 1901 samen met hun dochter Johanna, die een getalenteerd pianiste zou worden. De familie doopte de villa tot ‘JoRuLo’, een samenstelling van de eerste twee letters van hun namen.
Het is een schilderachtige villa met veel balkons, erkers, een loggia, een serre en een groot terras. De gevels zijn gestuukt en wit geschilderd waarbij de constructieve elementen in oranje baksteen zijn uitgevoerd. Deze opzet herkennen we ook bij andere villa’s in de wijk, waaronder de villa Oud Holland aan de ‘s-Gravelandseweg 9. Vermoedelijk is het huis ontworpen door de architect C.J. Kruisweg.
De organisatie van de plattegrond was één van de belangrijkste redenen voor Roelofsen om het huis te kopen, want de vertrekken zijn rondom een grote vestibule gegroepeerd waar genoeg ruimte is om de maandelijkse gasten te kunnen ontvangen en naar de ruime voor- en achterkamer te kunnen begeleiden. Deze twee kamers en suite liggen aan de zuidzijde van het huis en hebben samen een oppervlakte van ruim honderd vierkante meter en een hoogte van ongeveer vier meter; ze zijn groot genoeg om plaats te bieden aan ruim honderd mensen. De akoestiek bleek bovendien perfect en de erker biedt plaats voor de vleugel zodat de muziek mooi tot zijn recht komt.
De entree van het huis is royaal: het tochtportaal is voorzien van kleurrijk, gedecoreerde glas-in-loodramen en daarachter een brede gang met marmeren vloer en lambriseringen. Ook het trappenhuis is rijk versierd met hoge beglazingen, een wandbetimmering en versierde trappaal. Rechts van de hal liggen de ontvangstvertrekken gescheiden door schuifdeuren en voorzien van fraai gedecoreerde plafonds.
Dat het huis zo geschikt was voor het houden van concerten bleek niet toevallig. Uit het archiefonderzoek kwam naar voren dat de dochter Johanna Tindal haar opleiding tot pianiste had genoten aan het conservatorium in Utrecht en Berlijn. Toen Louis het huis liet bouwen was Johanna pas tien jaar oud; hij hechtte niet alleen aan ruime ontvangstvertrekken, maar had ook een vooruitziende blik en een groot vertrouwen in de kwaliteiten van hun dochter die er talloze huisconcerten zou geven. Het huis van het echtpaar Roelofsen past hen als een handschoen!
Voor een interview met Hans Roelofsen over de restauratie van zijn huis, klik hier.