Sanitary Engineer
17/07/2015 door Barbara Laan
J.G. Korsten noemde zichzelf ‘sanitary engineer’. Hij bezat een sanitair technisch bureau aan het Koningsplein in Amsterdam en had later ook bijkantoren in Heemstede, Breda en Hilversum. Hij leverde naast sanitair ook moderne installaties zoals centrale verwarming. Voor het huis Oranjestein in Laren leverde hij in 1920 volgens de verkoopnota een hele reeks artikelen:
1 badkuip, 1 hangbatterij, 1 zitbankje, 1 sponzenbak, 1 zeepbakje, 1 douchetub, 1 gordijnring, 1 douche, 1 draaibaar badkrukje, 1 bidet, 1 slobzink met rooster (afvoerputje), 1 1-persoons waschtafel met toebehoren, 1 1-persoons waschtafel met toebehoren, 1 handdoekkorf, 1 shampooing douche, 1 badtermometer, 3 w.c.’s, 5 waschtafels (zie afbeelding), 6 spiegels facet geslepen, 5 étagères, 5 handdoekrekken (waarvan er 1 bewaard bleef), 5 vernikkelde glashouders, 5 zeepbakjes, 1 waschbak, 1 kleine waschbak, 1 scheerdersbakje en 4 vernikkelde kranen.
Ook installeerde hij de elektrische leidingen en de afvoer in de villa. In de keuken van het huis is een radiator aanwezig waar een warmhoudkast in opgenomen is. Hoewel niet in de genoemde nota opgenomen is het waarschijnlijk dat ook deze kast door de firma Korsten is geleverd. Het toestel is niet heel diep waardoor het ongeschikt is als bordenwarmer. Wellicht werd het gebruikt om er brooddeeg in te laten rijzen?
Literatuur
In het Amsterdam Zuid onderzoeksproject is de firma Korsten samen met andere fabrikanten onderzocht door Natasja Hogen die er een fraai geïllustreerd boek van maakte: N. Hogen, In weelde baden. De badkamer in het Nederlandse interieur, Amsterdam 2012.